Organizasyon
1.1.Tanımı
1.1.2. Kuruluş tanımı
Organizasyonun iki tanımı var. Biri kuruluş olarak tanımlanır. Örneğin:
Okul, Kilise,Sendika, Şirket, Dernek. Bu kuruluşlarda insanlar kendi amaçlarını gerçekleştirmek için sürekli kabiliyetlerini, yeni düşünce tarzlarını geliştirir, yeni umutlara sahip olur ve insanlar birbirinden yeni şeyler öğrenir.
1.1.3. Fonksiyon tanımı
Fonksiyon tanımı ise, icra etmek, uygulamaktır. Yani planlanan olayın uygulamasında yapılan tüm işlemlerdir.
1 = Hedef
2 = Plan
3 = Karar
4 = Uygulama
5 = Kontrol
Önce hedef, amaç tespit edilir. Bu hedefe ulaşması için bütün işler planlanır, karar verilir, bu karar uygulanır. Bu işler her kademede kontrol edilir. Bütün olayın oluşumunda gerekli enformasyonlar toplanır ve aynı zamanda iyi bir kominikasyona ihtiyaç duyulur.
- Öğrenilen Organizasyon
Kuruluşlarda kişiler sürekli olarak hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olan kabiliyetlerini,yeni düşünce tarzlarını geliştirirler, ortak umutları oluştururlar ve birbirinden sürekli öğrenirler.
2.1. Öğrenilen Organizasyonun Kuralları
- Genel sistem kuralı(Sistem içi düşünce)
- Kişisel gelişim
- Mental Model
- Ortak Vizyon
- Tim olarak çalışma (Ekip olarak çalışma)
- Genel sistem
Her kuruluş bir yapı oluşturur. Yapı da çeşitli parçalardan oluşur. Bu parçalar karşılıklı olarak birbirini etkiler. Yapıyı bir bütün olarak görmek gerekir. Eğer insan yalnız parçaları görüyorsa, parçaların bütünle olan ilişkilerini görmüyorsa, problemlerin çözümünü bulamaz. Yani hem ormanı hem de ormandaki ağaçları görmek gerekir.
- Kişisel gelişim(Personal Mastery)
Kişisel gelişim, kişinin kendisinin verdiği kararla olur. Zorla olmaz. Bugün sahip olduğumuz bilgiler, yarın bize yetmeyebilir. Öğrenme ve gelişme sürekli olur. Kişisel gelişiminizi vaktiniz olduğu zamana bırakamazsınız. Bu zaman asla gelmez. Kendiniz için bir gelişim planı hazırlamalısınız. Kişisel vizyonunuzu tespit edip, uygulamaya geçmelisiniz.
Olgun yetkin kişiler:
- Büyük değerleri yaratırlar ve bu değerleri korurlar,
- Büyük hedeflere angaje olurlar, bu hedefler olduğundan daha büyüktürler,
- Açıktırlar,
- Bağımlı değildirler, kendileri ile ilgili kararlarını kendileri verirler,
- Gerçeği görürler, yeni olaylara açıktırlar, kendi yanılgılarına ve dar anlayışlarına sebep olan olayları görür ve bunları önlerler.
- Sabırlıdırlar, bundan dolayı, diğer insanların bıraktıkları hedeflerin peşinde koşmaya devam ederler,
Kararlarında gelecek jenerasyonu etkileyen olayları göz önünde bulundururlar,
Kendi düşüncelerine de eleştirel olarak bakar ve süzgeçten geçirir, algılamasını ve bakış açısını sürekli olarak genişletir, kendi yapısını ve davranışlarını tanır, iyi gitmeyen olayların sonuçlarından başkasını suçlu görmez, günah keçisini aramaz, önce analize eder ve neden bu olay böyle sonuçlandı diye kendilerine sorarlar.
Kişisel gelişimle bu konuları öğrenir ve uygularlar. Öğrenme , uygulama olmadan olmaz, o zaman o enformasyon bazında kalır.
- Mental Model
Her insan kendisi için bir yapı oluşturur, bu yapı kişinin geçirdiği sosyalizasyonu ile ilişkilidir. Bu yapıya göre düşünür,inanır, yapar ve ona uygun duyguları oluşur. Her kişinin beyinde bir mental süzgeç vardır, bu süzgeçten geçen olaylar beyine varır , algılanır ve bu algılamaya göre de, ne yapması gerekiyorsa, onu yapar. Kişi kendi mental modelini tanıyorsa, düşüncelerini, duygularını daha kolay dile getirebilir ve başkalarını kolay etkileyebilir. Kişi beynine ne söylerse, beyin de onu yapar. Kişi inandığı şeyin peşinde koşar ve onu yakalamak ister. Eğer kişi kendi düşüncelerini beyinde nasıl organize ettiğini biliyorsa, o zaman kendi düşüncelerine daha kolay hükmedebilir.
- Ortak Vizyon
Vizyon gelecekte ulaşmak istediğin yerdir, hayal ettiğin gelecektir. Geleceği gözlerinin önünde canlandırmak ve şekillendirmektir. İşte, bu hayal gücüne ve değişim için attığımız tohuma vizyon deniliyor. Vizyon , yenilikçi bir bakış açısı geliştirerek statükoya meydan okumaktır. Kafamızdaki vizyonun etkileyici bir vizyon olması önemlidir. Etkileyici vizyon, gelecek ile ilgili bir hayali ortaya koyan, kararlarımıza yol gösterecek kadar amaca odaklı, ancak inisiyatif kullanmayı özendirecek kadar esnek, kolaylıkla anlatılabilen ve değişime konu olanları heyecanlandıracak kadar da gerçekçi bir hülyadır.
Vizyon, insanın bir elinde gerçek dünyayı tutarken, diğer eliyle geleceğin dünyasına uzanarak ona dokunmaya çalışmasıdır. Vizyon var olan gerçeklerden başlar ama zihinlerdeki sınırları arayıp, yeni ufuklar açar.
Ortak vizyon, birçok kişi tarafından kabul edilen ve kendisine tamamen, ortak vizyon aynı zamanda bireylerin kişisel vizyonuna uygun olmalıdır.
- Tim (Ekip çalışması)
Tim çalışması hayatın hemen hemen her alanında kendisini gösteriyor. Örneğin: Sporda, bilimde, okulda, fabrikada, ticarette. Eğer ekip ortak olarak çalışmayı öğreniyorsa, ekibin üyeleri de kendilerini erken geliştirirler. Tim çalışması diyalogla başlar. Üyelerin kendisine has ön yargıları kalkar, ortak düşünmeye başlarlar.
- Diyaloğa katılanların birbirini eşit partner olarak görmesi gerekir,
- Kendi ön yargılarından ve ön düşüncelerinden kurtulması gerekir, fakat kendi hipotezlerini açık bir şekilde dile getirmesi gerekir
- Diyaloğu sürdüren bir moderatörün olması gerekir.
- Yöneticinin(Menejerin) görevleri
- Temsil:Kuruluşu, organizasyonu temsil eder,
- Amir
- İlişki ağını kurar ve devam ettirir,
- Gerekli bilgileri toplar,
- Toplanan bilgileri gitmesi gereken birimlere ulaştırır.
Sözcü görevi,
Innovotor, yenilikleri ve değişiklikleri uygular,
Problemleri çözer,
Kaynakların dağılımını yapar(zaman,görev, finans)
Görüşmeleri ve pazarlıkları yapar
8.1. Menejerin yetenekleri
Üç önemli yeteneği olması gerekir:
- Kendi dalında gerekli bilgilere sahip olması yani kendi dalında uzman olması,
- Konsepsiyonel yetenek; problemleri ve yenilikleri görme,tanıma ve çözümleri üretme yeteneğidir,
- Sosyal yeteneği; diğer insanlarla verimli ve yapıcı çalışma yeteneğidir.
8.2. Menejerin Fonksiyonları
Şu fonksiyonları vardır:
- Plan
- Organizasyon
- Çalışanları motive ederek, onların daha verimli olmasını sağlamak,
- Yönetmek
- Kontrol
Gelecek yoktur, geleceği kişiler, kurumlar ve toplumlar kendileri yaratır.