Dengeli Yaşam

Denge, bir doğa kuralıdır ve temel bir yaşam ilkesidir. Kendisini her olayda gösterir. Örneğin gece ve gündüzde, mevsimlerde, insanın vücut faaliyetlerinde, sosyal yaşamda, binanın duruşunda vb. Yaşamın ahenk ve düzende olması için gerekli olan denge, yaşamımızda yer aldığı zaman bizi güçlü, yer almadığı zaman ise zayıf kılıp sarsar. Örneğin, kalp normal sınırlar içerisinde çalıştığı zaman kişi bunun farkına bile varmaz. Eğer denge bozulursa, olumsuzluk kendisini ya kalp atışlarının azalması ya da kalbin hızlı çalışması ile gösterir. Buradaki amaç, dengeyi yeniden elde etmektir. Kan şekeri yükseldiğinde insülin, hormon salgılayarak kan şekerini düşürür ve böylece dengeyi sağlar. Bu durum sosyal, ekonomik olaylarda da aynıdır.

İnsan yaşamını nasıl dengede tutar? Bu soruya cevap bulmak bazen zordur.  İnsanı bir bütün olarak görmek ve bu bütün içerisinde parçaları göz önünde bulundurmak önemlidir.

İnsanların genel olarak; ihtiyaçlar dengesine, roller dengesine ve bilmek ve yapmak dengesine ihtiyaçları vardır. Bunlar dengede olduğu zaman yaşam da dengededir demektir.

Gereksinmeler olarak da; fizyolojik, psikolojik, sosyal ve manevi gereksinmelere ihtiyacı vardır. Fizyolojik gereksinmeler; açlık, susuzluk, barınma ve seksüel dürtülerdir. Psikolojik ve sosyal gereksinmeler; güven ihtiyacı, tehlikeden uzak kalmak, sevgi görmek, bir gruba ait olmak ve kabul görmek, başarmak, kabiliyetli olmak, kendini tanımlamak ve kendini gerçekleştirmek. Seksüel ihtiyaçlar hem fizyolojik hem de psikolojik ve sosyal ihtiyacını kapsar. Manevi gereksinim ise, kişinin yarattığı ve geride bıraktığı eserdir. Buradaki temel amaç kişileri etkileme isteğidir.

Dengeli yaşamda; sağlıklı yaşam, daha iyi bir sağlık bakımı, sağlığı koruyup güçlendirmek vardır. Spor yapmak gereklidir burada. Günde ortalama 10 bin adım yürümek, haftada iki defa en az yarım saatlik spor yapmak şarttır.

İnsanların temel ihtiyaçlarını gösteren piramide göre, insanların ihtiyaçları çok farklıdır. Dengeli yaşam, sevgiyi, coşkuyu ve neşeyi yaratmaktır. Bununla beraber yaşamda bir anlam bulmaktır ve kendine özgü yaşamaktır. Kişi bunu sağlarken hem kendine hem de başkasına zarar vermez.

Share your thoughts